Een verhaal achter de schermen.

Deze keer een verhaal achter de schermen. Zo nu en dan willen we graag een verhaal delen van iets wat we hebben meegemaakt.
 
''Je wilt een pand kopen maar weet niet wat je resultaat is”
 
In 2018 kwam ik op gesprek bij ondernemers die van plan waren de winkel met woonruimte er naast over te kopen. Ze wilde er naartoe verhuizen om dichter bij het werk te zijn en geen reistijd meer te hebben. De winkel huurden ze net een jaar en ze hadden de mogelijkheid aangeboden gekregen om te kopen. Ze hadden al een mooi bedrag apart kunnen zetten. Klonk goed!
 
Toen ik naar de resultaten vroegen hadden ze niet echt een idee hoe ze ervoor stonden. Ze haalden wat mappen tevoorschijn en in 1 van die mappen trof ik een overzicht van de resultaten aan tot en met het eerste half jaar van 2017. Maar ze hadden al een mooi bedrag apart gezet dus alles ging goed toch?
 
Toen bleek dat ze geen idee hadden dat ze een flink bedrag aan belasting moesten betalen als de cijfers van het eerste half jaar klopten.. en dat was zon beetje alles wat ze aan de kant hadden gezet. Dat doet pijn!
 
We hebben snel alle cijfers bij de vorige boekhouder opgevraagd en ik ben aan de slag gegaan. Vrijwel snel bleek dat diverse bedragen aan voorraad en leningen niet opgenomen waren en dat de cijfers heel anders bleken. Wel bleek dat het bedrag dat ze overhadden voornamelijk tot stand was gekomen door de voorraad te verminderen. Er was geen groot resultaat. Ze hoefden zelfs weinig belasting te betalen.
 
Maar met dat resultaat konden ze het pand met winkelruimte en woongedeelte niet betalen. Maandelijks bleef er structureel niet genoeg over om de vaste lasten dan te kunnen betalen. Het was geen fijn nieuws maar door dit inzicht konden er wel nieuwe plannen worden gemaakt voor de toekomst. Er was weer rust.
 
Door te werken met onze online boekhouding is er elke maand inzicht in hoe ze ervoor staan en wat de verwachte belastingen zijn aan de hand van een winststaffel. We hebben een begroting gemaakt om inzicht te krijgen in wat er verdiend moet worden per maand om hun doelen te halen. Meten is weten wordt dan zo mooi gezegd toch?