Hoeveel coaches heb jij?

Als ik iets doe, dan doe ik het vaak in het veelvoud... 
 
Toen ik 22 was volgde ik drie opleidingen tegelijk (beetje streberig, maar ik had er lol in) en even geleden telde ik maar liefst vier coaches. Ik moet er wel om lachen, je zou bijna zeggen dat het bij mij nooit eens “normaal” kan. Maar wat betreft de coaches kan ik het je eigenlijk wel aanbevelen. Mijn tip hierbij is: zet jezelf niet op slot met één coach, maar zoek verschillende coaches die je op verschillende vlakken kunnen ondersteunen.
 
Je schakelt toch ook geen arbeidsrecht-advocaat in om je te helpen bij een echtscheiding? Waarom zou je dan één coach hebben voor de hele linie? Ik heb/had de volgende soorten coaches:
  1. Een coach om persoonlijke problemen uit het verleden een plek te geven. We hebben allemaal barrières die vaak uit het verleden voortkomen. Het is verhelderend om daaraan te werken.
  2. Een zakelijke coach, die mij op strategisch vlak helpt beslissingen te nemen.
  3. Teamcoaching voor het team
  4. Een vakinhoudelijke coach; een ervaren persoon in het vak die mij kan helpen bij moeilijke, soms integriteitsvraagstukken.
 
Allemaal, stuk voor stuk, heeft het wat gebracht. Momenteel maak ik nog het meest gebruik van mijn zakelijke coach voor strategische vraagstukken. Mijn bedrijf is in beweging en ik vind het fijn om mijn gedachten/visie uit te kunnen spreken en feedback te krijgen. Het zet me verder aan het denken.
 
Ik zeg niet dat je morgen ook gelijk vier coaches moet inschakelen. Maar ik kan je van harte aanbevelen een coach te zoeken buiten je eigen netwerk van vrienden en kennissen, die je onafhankelijk van goede opbouwende feedback kunnen voorzien. En het is uiteraard ook erg belangrijk, dat je iemand zoekt die jouw bedrijf begrijpt.