Kleine Ondernemersregeling (KOR) vanaf 2020

In 2020 is er een een nieuwe belangrijke wijziging voor de btw
 
Dit is een enigszins algemeen bericht over een nieuwe belangrijke wijziging voor de btw in 2020, mits je minder dan € 20.000 omzet hebt in een jaar. Omdat wij niet altijd kunnen zien wat er bij jou gaat veranderen, schrijven we dit bericht voor jullie. Lees onderstaande goed door als je minder dan € 20.000 omzet hebt, want dan er is actie nodig!
 
Huidige regelgeving:
Momenteel is het zo dat als op jaarbasis minder dan € 1.883 aan btw moet betalen, dat je dan een korting krijgt of het bedrag volledig mag houden (hangt af van waar je in de staffel valt). En bedrijven konden daarmee ook een ontheffing van btw-plicht aanvragen, waardoor ze geen aangiften hoefden in te dienen. Deze regeling komt compleet te vervallen. Actie is nodig!
 
Nieuwe regelgeving:
Als je btw-plichtig bent, in Nederland gevestigd bent én minder dan € 20.000 omzet op jaarbasis hebt kun je meedoen aan deze nieuwe regeling. Deze houdt in dat:
- Je geen btw rekent aan je klanten. 
- Je vermeldt dus geen btw op de facturen.
- Je doet geen btw-aangifte meer (komt overeen met de huidige ontheffing).
- Je kan geen btw terugvragen als je per saldo recht hebt op een teruggave door bijvoorbeeld (extra) investeringen. Let op evt herzieningstermijnen van btw!
- Je doet mee voor een periode van ten minste 3 jaar. Of tot de omzet boven de € 20.000 uitkomt in 1 kalenderjaar. Je kan deelname niet tussentijds beëindigen, tenzij je dus boven de grens van € 20.000 omzet uitkomt.
 
De btw die je in rekening bracht en via de oude regeling mocht "houden" komt daarmee compleet te vervallen.
 
Er zijn wel bijzonderheden:
- Je doet automatisch mee als je ontheffing hebt van de btw. Je kan deelname dan op ieder moment wel beëindigen maar vervolgens 3 jaar niet meer meedoen.
- Als je regelmatig goederen uit niet-EU landen importeert met een vergunning artikel 23, wordt de vergunning ingetrokken als je je aanmeldt voor de nieuwe KOR.
- Als je vastgoed verhuurt kun je niet kiezen voor belaste verhuur, wanneer je deelneemt aan de nieuwe KOR. Heb je al gekozen voor belaste verhuur en meld je je aan voor de nieuwe KOR, dan mag je niet meer belast verhuren.
- Als je een onroerende zaak levert die in je onderneming is gebruikt, en/of rechten waaraan deze onroerende zaak is onderworpen, dan gelden hiervoor niet de KOR regels. Hier pas je normale btw-regels toe.
- Als je een nieuw of bijna nieuw vervoermiddel levert naar een ander EU-land, zijn ook de normale btw-regels van toepassing.
 
Wel of niet meedoen?
Deelname aan de nieuwe regeling zorgt in theorie voor minder administratieve verplichtingen. Je hoeft geen facturen uit te reiken aan je klanten en je hoeft geen btw-aangifte te doen.
Voor de administratie echter blijft het wel prettig om facturen te maken.
 
Of het verstandig is om wel of niet mee te doen aan de nieuwe regeling, hangt af van de situatie en de toekomstplannen voor de komende 3 jaren. Als je standaard btw betaalt, kan het goed zijn hieraan mee te doen.
 
Concrete conclusie:
Je factureert btw en draagt deze af. Per saldo geen schade voor jou. Als je niet weet wat er gaat komen kan het zinvol zijn "gewoon" met btw te blijven factureren. Als je namelijk in een jaar onverwachts wel ineens recht hebt op btw-teruggave loop je hier geen verlies op (onder de nieuwe KOR is dit bedrag niet op te vragen). Alleen als je standaard aan particulieren levert kan dit wel een zware overweging zijn om mee te doen met de nieuwe regeling. Omdat particulieren de btw die jij in rekening brengt natuurlijk niet kunnen terugvragen en voor hen werkt het kostprijsverhogend. Je kunt voor jezelf hier dus een betere concurrentiepositie door realiseren! En dat kan uiteindelijk nog meer geld opleveren, of je kunt je prijs wat verhogen én de klant een wat lagere prijs berekenen (win-win).
 
Op de site van de Belastingdienst staan ook enkele rekensommen beschreven of je wel of niet mee wil doen.
 
AANMELDEN:
Als je vanaf 1 januari 2020 mee wilt nemen aan deze regeling dien je vóór 20 november 2019 het aanmeldformulier te hebben opgestuurd. Het aanmeldingsformulier moet 20 november 2019 dus binnen zijn! Als je na 1 januari 2020 deel wilt nemen moet je er rekening mee houden dat de Belastingdienst circa 6 weken verwerkingstijd nodig heeft.
 
Na 3 jaar blijf je automatisch deelnemen aan de regeling, tenzij je meldt te willen stoppen.