Yuki-tip: Houd de stand van je btw-aangifte bij

Herken je dit?

Er staat een deadline voor vrijdag 17:00 uur en het is net op tijd af. Terwijl dat, als de deadline op donderdag had gestaan, je het ook net op tijd af gehad zou hebben? Of heb je ooit een loonsverhoging gekregen, maar zag je dit extra bedrag aan het einde van de maand nooit meer op je rekening staan? Dit heeft te maken met de Parkinson’s Law: je benut de beschikbare ruimte.

Dit verschijnsel kan voor sommige ondernemers een probleem veroorzaken. De omzet van de onderneming komt op de bankrekening te staan. Wanneer de ondernemer dan inlogt bij de bank en dit grote bedrag ziet staan, kan de Parkinson’s Law ervoor zorgen dat dit geld wordt uitgegeven, omdat de ruimte er tenslotte is
Om dit te voorkomen is het wellicht een goed idee om in Yuki de stand van je btw-aangifte in de gaten te houden. Je kunt er dan voor zorgen dat dat saldo ook op een spaarrekening staat, zodat je geen geld uitgeeft dat nog een doelbestemming heeft. Een tip is: zorg dat je gebruik maakt van verschillende potjes die passen bij je bedrijf.
 
Voorbeelden van verschillende potjes (in de vorm van spaarrekeningen) zijn:
  • vennootschapsbelasting (of inkomstenbelasting voor de eenmanszaak)
  • vakantiegeld
  • reservering voor laptops en dergelijke
  • btw
  • uit te betalen salarissen
  • overigen

Het geld dat binnenkomt wordt overgeboekt naar andere rekeningen, de potjes. Zo krijgt je als ondernemer een helder overzicht van je geld. De grote bult met geld die erg verleidelijk is om uit te geven, wordt gereserveerd voor einddoelen waar het eigenlijk voor bedoeld is. Dit om liquiditeitsproblemen te voorkomen.