Yuki-tip: Maak jij al gebruik van de jaarvergelijking?

In Yuki is het zeer eenvoudig om een eerlijke jaarvergelijking te maken.
 
Hoe dan?
 
Als je in Yuki naar de boekhouding gaat (het rondje met de grafiekjes bovenaan), dan ga je vervolgens naar ‘Omzet en kosten’. Je komt dan in het overzicht terecht waar je de resultaten van het betreffende jaar ziet. Daar kun je ook al de filter aanpassen voor de tijd. Bovenin staat in de grijze balk ‘Omzet en kosten’. Dit is een dropdown-menu. Als je die aanklikt, kun je deze op 'Vergelijking in jaren’ en ‘Vergelijking in maanden’ zetten. In dit geval zet je het op ‘Vergelijking in jaren’.
 
 
Wat er dan zal gebeuren is dat je bijvoorbeeld de jaren 2017, 2018 en 2019 zal zien staan. Waarbij in dit voorbeeld 2017 en 2018 het hele jaar zal zijn en 2019 tot en met vandaag. Vervolgens kun je boven in de grijze balk weer de periodes dicteren en als je dan een maand selecteert, zoals bijvoorbeeld oktober, laat Yuki cumulatief 2017 tot en met oktober, 2018 tot en met oktober en 2019 tot en met oktober zien.
 
 
Nu kun je dus een eerlijke vergelijking maken: hoe doe je het tot en met heden in vergelijking met 2017 en 2018 in dezelfde periode. Vervolgens kun je dit eventueel nog op hoofdniveau zetten en uitgebreid uitklappen.
 
 
Het is belangrijk dat je eraan denkt dat het een eerlijke vergelijking moet zijn. Kosten en omzetten moeten gelijk worden gefactureerd. Als je het ene jaar vooruit factureert en daarna achteraf, of het verschuift in de tijd, dan kun je appels met peren aan het vergelijken zijn. Gedurende het jaar wijzen wij de kosten en omzetten niet toe aan de juiste periode. Het is wel mogelijk om dit zelf te doen, mocht je dit willen.