Zakelijk dagboek: Hekel aan belastingen, maar ik ben er kei-goed in !!!

Ja ik heb een hekel aan belastingen! Waarom? Omdat je er altijd maar rekening mee moet houden en geld voor opzij moet zetten. Geld, wat me de indruk geeft dat ik rijk ben, is fijn tot de tijd weer is gekomen dat het overgemaakt mag worden naar (bijvoorbeeld) de Belastingdient. Belastingen zorgen voor een jojo effect op mijn humeur. De ene dag heb ik veel geld op mijn rekening staan en ben ik blij; een andere dag is dat nagenoeg weg als de belastingen afgeschreven zijn en ben ik teleurgesteld. 
 
Op de eerste dag van de nieuwe maand ben ik ontzettend blij: ik mag factureren! "Wat een bedrag heb ik weer mogen factureren" denk ik dan weer. Elke maand wordt het vooralsnog beetje bij beetje meer (de kosten stijgen net zo goed). Als het geld, grotendeels via incasso, een paar dagen later binnenkomt overweeg ik te vluchten naar een plek waar je niet uitgeleverd wordt aan Nederland. Wat een bedragen.....!!! En dan gaan we rekenen wat er nog allemaal af moet. Slik... Als eerste 21% btw aan de kant, minus de voorbelasting. Vervolgens loonbelasting en nettoloon, vennootschapsbelasting (of inkomstenbelasting als je geen BV hebt) over de te verwachten winst. En dan in mijn geval nog grote kostenposten, zoals de kosten van de Yuki boekhouden software, loonadministratie (voor de loonverwerking van klanten) en de kosten van een aantal zzp’ers. Maar belastingen vormen wel een groot aandeel in het geheel dat er weer net zo hard uit gaat.
 
Ik heb 6 spaarrekeningen waar ik spaar voor diverse doelen: 
1) omzetbelasting/btw; 
2) vakantiegeld;
3) buffer voor laptops en apparatuur;
4) jaarlijkse facturen die hoog zijn i.v.m. onverwachte betaalkorting bij betaling;
5) potje voor jaarlijkse trip naar het buitenland met personeel;
6) normale spaarrekening. 
 
Het helpt wel om wat orde erin te houden op deze manier. In mijn eerste ondernemers jaar deed ik dit nog niet en toen vergat ik rekening te houden met het vakantiegeld dat uitbetaald moest worden. Oops! Vennootschapsbelasting betaal ik maandelijks vooruit op basis van mijn geschatte inkomen en de loonbelasting betaal ik het liefst ook direct. Waarom een maand wachten met betalen als het toch eruit moet? Zo maak je geen plannen met geld, dat toch niet van jou is. 
 
Er zijn ook genoeg situaties waarin belasting uitstellen wel nuttig kan zijn. Bijvoorbeeld als je druk aan het investeren bent in voorraad, die je wilt gaan verkopen of een online programma, dat je wilt lanceren. Met het geld dat je dan weer verdient, kan je de uitgestelde belastingen gemakkelijk betalen (hoop ik voor je) en heb je meer rendement behaald, dan de mogelijke rente die door de Belastingdienst in rekening wordt gebracht, als je het te ver hebt uitgesteld. Tevens kan het een goed middel zijn om een langer betalingstermijn van jouw klanten te overbruggen.
 
Potjes maken kan erg zinvol zijn, maar zorg wel dat je ze doelmatig volstort, dat wil zeggen met de juiste berekende bedragen. Ik zie ook mensen heel star worden; dat ze niet flexibel meer zijn en met potjes niet kunnen schuiven als dat nodig is. Het kan voor paniek zorgen. Ik merk het deels zelf ook al; ik wil niet aan andere potjes komen. Het kan juist ook een stok achter de deur zijn en zorg dus ook dat de juiste bedragen erin komen. Als je er €10.000 naast zit in je nadeel heb je een probleem.
 
Fijn is in ieder geval wel als je met een online boekhoudprogramma werkt wat een deel al voor je inzichtelijk maakt. Het programma Yuki boekhouden, waar we mee werken, doet dat bijvoorbeeld. Met elke verwerkte factuur wordt de actuele stand van de omzetbelasting weergegeven. Ik kijk hier dagelijks naar en boek ook geld af van mijn btw-rekening, als blijkt dat ik hem te hoog heb gevuld. Dat geeft dan weer een fijn gevoel.
Yuki, het online boekhoudprogramma waar ik graag mee werk, geeft ook aan wat je actuele winst is. Met behulp van een verstrekt belastingoverzicht (bij welke winst betaal je hoeveel belasting) kan je snel zien wat je in je inkomstenbelastingpotje moet zetten, in geval van een eenmanszaak of VOF.
 
Terugkomend op de eerste alinea. Ik houd niet van belastingen...
Maar ik zorg er wel voor dat mijn online boekhouding elke week bijgewerkt is, zodat ik weet hoe ik ervoor sta. Dat kost me eerlijk waar nog geen 5 minuten per week. En dat geeft mij wel rust.
En waarom ik dan boekhouder ben geworden? Omdat ik er desondanks ontzettend goed in ben en jou begrijp. Dat maakt mij tot een goede adviseur !!!